Gardiner inomhus

Hem > Gardiner

Gardiner är inte bara en fin detalj i inredningen, utan fyller också flera praktiska funktioner i hur de låter dig styra över hur mycket ljus som släpps in i rummet, och därmed också till viss del värmen, samt absorberar ljud och agerar avdelare mellan rum. När du ska välja gardiner kan det kännas som att det finns mycket att tänka på, men det behöver inte vara svårt – läs vidare för tips på vad du ska tänka på när du ska skaffa gardiner.

Gardinguide - Välja rätt gardin

När du ska välja gardiner till ditt hem är det viktigt att tänka på hur din situation ser ut och hur de ska användas. Har du en hel glasvägg är det till exempel en väldigt annorlunda situation jämfört med om du har ett smalt fönster – och detta påverkar såväl material som dimensioner.

1. Gardiner för stora eller små fönster?

När du väljer gardiner till fönster är det viktigt att tänka på fönstrets storlek och hur mycket gardinen ska täcka. Det finns många företag som är experter på fönster, dörrar och inglasade balkonger och som tillverkar och installerar högkvalitativa pvc-fönster i olika storlekar.

2. Färg och tyg

Det finns många olika material, färger och stilar att välja på när du letar snygga gardiner, som starkt påverkar intrycket du får av rummet. Gammaldags gardiner med mönster ger en mysig retro-look, medan linnegardiner med ljusa färger ger ett ljust och luftigt intryck. Vissa material som mocka är populära för att blockerar ljus och hjälper att isolera rummet och behålla värmen. Ta även med övriga inredningen i beräkningen för bättre enhetlighet.

3. Längd och bredd

Det är vanligt att folk undrar hur långa gardiner ska vara, och svaret är att gardiners längd beror på fönstrens storlek och position på väggen. Långa gardiner som nästan rör golvet och hängs högt brukar anses fina – det är vanligt att dessa gardiner är 220 cm långa. Ett generellt tips för bredden är att välja dubbelt så breda som fönstret, vilket gör att de ser bra ut även fördragna. Har du fönster i ovanlig storlek bör du skaffa måttanpassade gardiner (även kallat måttbeställda gardiner).

4. Gardinupphängning

Det finns några olika sätt att hänga upp gardiner på, som ger olika effekt – och du kan dessutom accessorera gardinerna med olika tillbehör.

På gardinskena:

Gardinskenor är ett bra sätt att få rummet att större ut, då gardiner på skena monterad i taket täcker hela längden från tak till golv. Du kan också använda dubbla gardinskenor för två lager gardiner – en mörkläggande och en för utseendets skull.

På gardinstång:

Gardinstänger brukar monteras antingen precis ovanför fönstret eller vid mittpunkten mellan fönstrets ovankant och taket, och är ett bra alternativ för dig som önskar en klassisk stil. Liksom med skenor kan du använda dubbla gardinstänger för att kunna hänga upp två gardiner.

Övriga gardintillbehör:

För dig som önskar en klassisk och stilfull look med gardinstänger är det en bra idé att accessorera gardinerna. Exempel på detta är ändknoppar som du monterar på stängerna. Du kan också hitta gardinkrokar och omtag som du fint samlar upp och håller samman gardinerna med när de är öppna, som gärna är besmyckade med tofsar. Med gammaldags knoppar för du en unik look på din gardinstång och det blir en snygg inredningsdetalj. Vill du ha en mer modern look, kan byggvaruhus sälja gardintillbehör som passar de flesta stänger.

Gardiner i fönstret

Det finns flera olika typer av gardiner till fönstret som har olika effekt och funktion, och som passar olika bra beroende på din situation och vad det är du vill uppnå med dem – exempelvis att blockera solen, att justera insyn och ljusinsläpp, med mera. Här finner du en genomgång av några vanliga typer som är praktiska och uppfyller olika behov:

Mörkläggande gardiner

Mörkläggande gardiner är bra för att exempelvis hålla sovrummet mörkt och svalt även under sommaren när solen går upp tidigt, men passar också riktigt bra för dig som har en hemmabio och vill kunna blockera ut allt ljus utifrån när du ska se på film.

Plisségardiner

Plisségardiner är ett alternativ till persienner, som istället består av ett veckat tyg. Det fungerar på liknande sätt, men är mer flexibelt och ger dessutom ett mjukare och mysigare intryck än persienner. De går även att använda som ett billigare alternativ till frostat glas i badrummet.

Rullgardiner

Rullgardiner är ett klassiskt sätt för att blockera ljus och insyn, framförallt i sovrummet, som verkligen sätter funktion i första rum. Därför är det många som utöver solskydd i form av rullgardin väljer att komplettera den med vanliga gardiner som agerar dekoration.

Lamellgardiner

Lamellgardiner består av lodräta, avlånga strimmor som hänger stilfullt och går att vinkla för att justera insynen i rummet samt hur mycket ljus som kommer in. Gardiner med lamell är ett särskilt populärt alternativ att använda vid längre sträckor fönster, som en vägg av glas, men passar även vid vanliga fönster.

Hissgardiner

Hissgardiner är dekorativa gardiner som går att hissa upp och ner, och som också går under namnet roll up-gardiner. De fungerar därmed som ett mer dekorativt, men tunnare, alternativ till rullgardiner, och är vanligt att använda i vardagsrummet och i köket.

Gardiner som rumsavdelare

Det fungerar utmärkt att även använda en gardin som rumsavdelare, vilket bland annat är vanligt i större öppna rum som du vill avgränsa till olika användningsområden. Det kan också användas på detta vis för att absorbera ljud – något som kan vara särskilt praktiskt om du delar rum med någon eller om rummet annars är för tomt och ekar. Ytterligare en lösning är att använda en gardin som dörr.

Rum i rummet med gardiner

För dig som har en stor och öppen planlösning så kan det lätt bli att det känns stökigt om du inte på något vis delar av rummet i mindre ”rum i rummet” – och det är då en bra idé att använda dig av gardiner till detta.

Frihängande ljudabsorbenter

Gardiner behöver inte enbart innebära hela hängande tygstycken, utan det finns också frihängande ljudabsorbenter från DPJ-Workspace som nästan liknar hängande mobiler i utformningen. Dessa är dekorativa och går att se genom, och har även fördelen att de absorberar ljud och ger rummet en bekvämare ljudnivå.

Ljudisolerande gardiner

Ett rum som har kala väggar har ofta en dålig ljudnivå, då röster och andra ljud studsar direkt mot hårda ytor och till och med kan ha en ekande effekt. En bra och billig lösning är att hänga upp en gardin på väggen, som absorberar ljudet.

Gardin i stället för dörr

Något som vissa väljer är att byta ut vissa av dörrarna inne i hemmet mot gardiner – något som har fördelen att de är lätta och enkla att ta sig genom när du har händerna fulla, medan de fortfarande skärmar av.