Olika typer av vindskydd

Hem > Vindskydd

Ett vindskydd är ett bra sätt att få skydd från vinden på din uteplats, och därmed lättare och bekvämare kunna använda dig av uteplatsen och trädgården även när det inte är vindstilla. Dessa finns i olika utformningar – till exempel kan du skaffa vindskydd i glas eller trä, som ofta kommer i form av en skärm eller ett plank. Därmed agerar de även som insynsskydd och gör din trädgård eller uteplats mer privat. Vissa tror att vindskyddet ska vara så tätt som möjligt, men det skyddar faktiskt bättre om det kan släppa igenom viss luft – och det ger även dig bättre möjlighet att se ut på andra sidan.

Skärmvägg utomhus

En skärmvägg utgör bra vindskydd i trädgården, och kommer som färdigbyggda, flyttbara ”väggar” eller plank, ofta av trä, som du monterar där du behöver skydd från vind och insyn. De finns i många olika höjder, vilket gör att du så gott som alltid kan hitta något som passar din situation, och de går både att installera dem mot fasaden och att flytta runt dem.

Utdragbar skärm

En utdragbar skärm – även kallat en sidomarkis eller ett sidoskydd – fungerar likt en fasadmonterad skärmvägg, men är mer flexibel: den består av en kassett som du monterar fast i fasaden där du vill ha skydd från vind och insyn. Från denna kassett kan du dra ut en skärm i polyester åt sidan, och sedan dra in den igen när du inte behöver den. Ett perfekt vindskydd för balkong eller uteplats.

Plank som vindskydd

Ett plank är också en bra lösning som byggs i trä, och som skyddar mot både insyn och vind. Något som du behöver tänka på är att planket bara får har en maximal höjd på 180 cm och stå som högst 360 cm från husets fasad och minst 450 cm från tomtgränsen, om du inte har för avsikt att först ansöka om bygglov från din kommun.

Vindskydd till uteplats

Ett vindskydd är praktiskt för skydd från insyn och vind i många olika miljöer utöver bara vid din uteplats, till exempel till altanen, balkongen, grillplatsen eller till husbilen – och vid olika miljöer är olika typer av vindskydd olika bra. Hos Cado.se, experten på lekplats- och utomhusutrustning, finns även vindskyddade uteklassrum som är perfekta för skolor. Här kan du läsa lite om varje och vad som utmärker de olika användningsområdena:

Altan med vindskydd

Ett vindskydd till altan gör det mycket trevligare att vistas där, med skydd från både vind och insyn från grannar och förbipasserande. Alla typer av vindskydd passar bra här, och valet beror på vad du tycker och vad din budget ligger på.

Mobilt vindskydd

Med mobilt vindskydd menas oftast något som används för utegående djur som hästar, men det finns även hopvikbara och flyttbara skärmar som du lätt kan ta med dig och sätta upp där du behöver det – oavsett om detta är i trädgården eller vid campingen.

Vindskydd till husbil

Stora vindskydd för husbil och camping kan vara bra att skaffa för att få det lite privat utanför husbilen när ni har parkerat. Hos Fri-bo, husbilexperten, kan du hitta många camping tillbehör, bland annat vindskydd till husbil. Dessa är flera meter långa och viks ihop och förvaras inne i husbilen när du inte använder dem under resan.

Vindskydd till balkong

För dig som behöver ett vindskydd för din balkong – något som är nog så viktigt då det ofta är blåsigare några våningar upp än på marknivå – är ett utdragbart sidoskydd en av de bästa lösningarna, då det inte tar upp mycket plats på balkongen.

Grillplats vindskydd

För dig som vill ha en bra permanent plats ute att laga mat på kan det vara en bra idé att bygga en grillplats med vindskydd. Dessa förhindrar att regn och vind stör den öppna elden eller försvårar tändning av grillen. ScanCord är en expert på parkutrustning och erbjuder många olika typer av vindskydd för grillplats.

Vanliga frågor om vindskydd

Vindskydd är väldigt enkla anordningar. De agerar helt enkelt som en vägg som stoppar vinden när det blåser. Något att tänka på är att ett skydd som är helt tätt inte är önskvärt då det kan få vinden att i en virvlande rörelse ta sig över skyddet.

Det beror på vilken typ av skydd det är du har. En skärmvägg kan antingen monteras eller lutas mot något, medan en utdragbar skärm monteras fast i fasaden. Ett plank kräver stolpfästen som det monteras på.

Det beror på – om du vill kunna se ut bör det inte vara högre än ögonhöjd. Bryr du dig inte om det kan det vara något längre. Tänk dock på att om det överskrider 180 cm behöver du ansöka om bygglov från din kommun.