Screenmarkiser

Hem > Screenmarkiser

Screenmarkiser – även kända som vertikalmarkiser – är precis som de två namnen antyder en markis utomhus som hissas ner från fönstren på utsidan av huset istället för att hissas utåt. Dessa fönstermarkiser blockerar solljuset och gör så att det blir mörkare och svalare inne – något som är särskilt bra på sommaren. Det finns också zip screenmarkiser, som sitter fast med dragkedja och därmed inte lämnar någon glipa där ljus kan komma genom. Det är vanligt att vertikalmarkiser är motordrivna, vilket gör att du lätt kan få dem att hissas ner utan att själv gå ut och manuellt göra det.

Screenmarkis - Det bästa skyddet mot värmen

En screenmarkis – och särskilt en i zip-variant – har många fördelar jämfört med en vanlig rullgardin eller persienn. Den kan agera som UV-skydd och förhindra att ljus och värme tar sig in genom fönstret, något som gör inomhustemperaturen mycket mer behaglig, särskilt under sommaren. På vintern förhindrar den istället värme från att ta sig ut genom fönstret, och sänker därmed kostnaderna för uppvärmning. Många av dessa markiser görs dessutom med glasfiberarmerad väv som du kan se genom.

Tyg på metervara

När du köper en screenmarkis är det inte ovanligt att du behöver måttbeställa markisväven från en firma så att den passar precis till den fönsteryta som du behöver få täckt. De finns i några olika material, däribland glasfiberbaserad väv och spinnfärgad akrylväv.

Motoriserade markiser

En screenmarkis med motor är väldigt smidig i och med att du inte behöver bege dig ut för att hissa ner och upp markisen själv och manuellt när du vill blockera eller släppa in ljus. Du behöver inte heller komma ihåg att sänka och höja den, då du kan skaffa en solsensor eller timer till markisen, som automatiskt reglerar den.

Fjärrkontroll till markis

För dig som har en motordriven markis finns det några olika alternativ att välja på kring hur du kan styra den. En vanlig lösning är en fjärrkontroll, som gör att du enkelt kan höja och sänka markisen på distans, inifrån huset.

Strömbrytare på väggen

En strömbrytare är en annan lösning till en motordriven markis, och involverar alltså använder en enhet på väggen för att höja eller att sänka markisen. Den har fördelen att du inte kan förlägga den som kan hända med en fjärrkontroll, och att den inte går på batteri som kan ta slut.

En sol- och vindsensor

Med en sol- och vindsensor höjer respektive sänker sig markisen på egen hand i enlighet med de inställningar du har gjort, så att du inte behöver tänka på att höja eller sänka den när det är soligt eller när solen går i moln. Du kan hitta sol- och vindvaktsensorer på Skånska Byggvarors hemsida. Sensorn är lätt att installera på många platser och ytor.

Kontroll med appen

Det är också vanligt att motoriserade screenmarkiser har en app som du kan styra den med. Detta fungerar snarlikt fjärrkontrollen, men har fördelen att du inte har ytterligare en pryl hemma att hålla reda på, och att alla familjemedlemmar med mobiltelefon lätt kan använda den efter behov.

Vanliga frågor om markiser

En screenmarkis installeras med en så kallad kassett. Denna hakas fast i beslag som skruvas fast i väggen, och hålls uppe med ben. Du kan utföra installationen på egen hand efter instruktionerna som medföljer markisen, eller få det gjort av hantverkare om du inte känner att du behärskar det.

En traditionell horisontell markis mäts ut baserat på området som skuggan kommer att falla på, men en screenmarkis fungerar annorlunda. På denna mäter du helt enkelt ut hur stort fönsterytan du vill täcka är – markisen behöver inte vara större än så. Om dina fönster är av ovanlig storlek kan du behöva måttbeställa markisen.

Det finns mycket som påverkar priset, och det går därmed inte att ge ett enkelt svar. De billigaste kostar omkring 3.000 kronor, men priset varierar bland annat beroende på yta och om du önskar motorer och sensorer. För mer specifika svar rekommenderas du att be en firma om en offert.