Pergola – Tips & idéer

Hem > Pergola

Kanske har du hört talas om dessa, men undrar vad en pergola är. Det är helt enkelt en uteplats på tomten med stolpar, eventuellt ett enkelt tak, och ibland en eller flera ”väggar” i form av ett staket med glest placerade ribbor eller liknande. Det resulterar alltså i ett öppet rum som är mysigt att vistas i under de varma årstiderna. En pergola med tak kan också agera solskydd och regnskydd, och är därför ett bra sätt att få ett skönt ställe i skuggan på sommaren.

Pergolan kan sättas upp i privata trädgårdar eller i allmänheten i parker. Företag som Cado, är experter på parkmöbler och parkutrustning. De erbjuder pergola för park som är perfekt nära lekplatsen. Cado har flera olika pergolor som är bra även för små barn. Om pergolan är stor och bred kan den utrustas med bänkar, bord eller även med hängmattor.

Fristående eller fasadmonterad pergola?

Pergolor kan göras på flera sätt – helt fristående eller byggd mot husets fasad, beroende på hur din tomt ser ut, hur du vill använda pergolan och vilka dimensioner du vill att den ska ha. Det är bland annat vanligt att ha en pergola på altanen, fristående i trädgården, eller över ett spabad – möjligheterna är stora. Du behöver inte heller ha en fyrkantig pergola, utan det går lika bra att en rund pergola.

Väggpergola

En pergola mot en husvägg är praktiskt så till vida att du redan har en vägg ordnad från början, som därmed sparar på tid och kostnader. En pergola mot vägg får dessutom mer stabilitet och skydd mot vind än en som är fristående.

Pergola på altan

Har du redan en befintlig altan så är en pergola ett utmärkt sätt att förhöja den och göra den till ett mysigt utrymme att spendera tid på – och det blir dessutom en genväg till att få en pergola monterad, då du redan har golvet fixat.

Pergola i trädgården

Du behöver absolut inte ha pergolan mot husväggen, utan du som har utrymme nog till den kan också bygga en fristående pergola i trädgården. Detta kan ge en väldigt mysig känsla, med ett väldigt öppet uterum omgivet av växter och blommor.

Pergola över spabad

Har du eller planerar du att skaffa ett spabad så är en pergola över badet ett bra tillägg. Det gör att du känner dig mer skyddad med tak och eventuella väggar, samtidigt som du fortfarande får den öppenhet som många önskar vid spabad.

Inredningstips till pergola

En mysig och snygg pergola kan verkligen förhöja uteplatsen, men för att möjliggöra detta behöver du också möbler och dekoration till den. Några tips när du ska inreda pergola är att använda dig av utesoffor med mjuka och sköna dynor, en utematta, växter, gardiner som vid stolparna som ramar in rummet, och mysbelysning hängande från taket eller stolparna. En bra inspirationskälla för inredningen är medelhavsområdet.

Kontorsmöbelspecialisten DPJ Workspace erbjuder utemöbler och även utrustning för utomhusmiljöer för företag och privatkunder. De har ett brett utbud av utemöbler för att skapa en avslappnande atmosfär utomhus.

Mysig pergola med belysning

Något som verkligen gör mycket för myskänslan är pergola belysningen. Det finns några olika sätt att göra detta på, men genomgående för dem är att det inte handlar om att lysa upp hela området, utan om mindre mysbelysning – exempelvis kan du använda en lång ljusslinga vid stolparna och taket. En annan idé är att använda lyktor – antingen med levande eld eller med elektriskt ljus. På detta sätt blir pergolan ett utmärkt ställe att umgås på även när det börjar bli mörkt ute.

Om du letar efter den perfekta utomhusbelysning kan du kolla in möbelföretaget DPJ-Workspace sortiment. Det finns ett stort urval av utomhusbelysning hos DPJ-Workspace.com. De har utelampor som kan monteras på byggnadens vägg eller tak, men också trådlösa lampor som enkelt kan flyttas runt i trädgården eller på uteplatsen. Det är viktigt att belysningen kan användas utomhus: lamporna måste vara säkra att använda, även om det regnar.

Använd textilier

Att använda mjuka textilier är ett klassiskt knep för att rum ska bli mysigare och kännas mer inbjudande, och detta fungerar så klart också bra i en pergola. Använd dig till exempel av mattor som tål att användas utomhus, placera sköna och mjuka dynor och kuddar i utesoffor och liknande, och häng gardiner längs med stolparna.

Textil- och inredningsföretaget Classic Collection har till exempel ett bra sortiment av jutemattor som är perfekta för utomhus. Ett tips är också att i eller i närheten av pergolan ha en dynbox som du kan förvara kuddarna och dynorna i när du inte använder dem, så att de inte utsätts för onödigt med påfrestning vid regn. Många stora byggvaruhus och möbelvaruhus säljer dynboxar.

Infravärmare i pergolataket

Det är nog som allra mysigast i pergolan på kvällen när det börjar bli mörkt, men det blir så klart också kyligare när solen börjar gå ner. En bra lösning på detta är att ha filtar att svepa in sig med, men särskilt bra blir det i kombination med en infravärmare eller värmelampa i taket. Detta för också med sig att du kan börja använda pergolan tidigare på våren och fortsätta använda den en bit in på hösten – inte bara på sommaren när det är varmt ute.

Klätterväxter till pergola

Blommor och andra växter i pergolan tillför mycket till stämningen – både sådana som du planterar där och sådana i krukor. Något som är särskilt effektfullt när man talar om pergola med växter är klätterväxter, som ser väldigt läckra ut när de klättrar upp längs med pergolans stolpar. Har du växter som växer sig stora och själva ger skugga är detta också en enorm stämningsförhöjare. Det klassiska valet till pergolor är klängrosor, men det finns många bra och fina alternativ, så läs på om klätterväxter innan du gör ditt val.

Pergola tak & stolpar

Det finns många olika stilar inom pergolor, och en av de mest populära är pergola med tak och stolpar. Även inom detta finns det många olika valmöjligheter i vilket material du väljer att använda – vissa använder glastak, medan andra spänner tyg som tak. Nedan kan du läsa om några bra alternativ:

Pergola i aluminium

En pergola i aluminium för med sig några fördelar jämfört med sådana i organiska material som bambu och andra träsorter – bland annat att den är väldigt tålig vid oväder och att du inte behöver lägga lika mycket tid på underhåll.

Pergola i stål

På samma sätt som med aluminium kräver en pergola i stål eller annan metall mycket lite underhåll – du behöver enbart torka av pergolan, och sedan så är du färdig. Jämfört med aluminium väger den mer, och är därmed också stadigare.

Träpergola

En pergola i trä är ett av de vanligaste alternativen, och utmärker sig av att kännas levande, mysigt och rustikt, jämfört med de mer minimalistiska alternativen i aluminium och stål. Det är dessutom billigare att tillverka en träpergola, men den kräver mer underhåll.

Bambu pergola

Bambu utmärker sig genom att vara lätt att arbeta med, och fungerar bra både som huvudmaterial och som material till detaljer som tak eller staket, som komplement till en ram av ett annat träslag eller av något annat material.