Persienner – Invändiga solskydd

Hem > Persienner

Persienner är ett bra sätt att justera hur mycket solljus som kommer in i rummet, och därmed även värmen, samt insynsmöjligheten. De finns i flera olika utföranden – inte enbart de klassiska vita persienner i aluminium, utan också i andra material som bambu och annat trä. Du kan här läsa om fördelarna med de olika varianterna och med funktioner i persienner som elektrisk höjning och sänkning, samt få tips och instruktioner på hur du gör när du ska montera och rengöra dem.

Olika typer av persienner

Det finns en stor mängd olika typer av persienner som passar olika bra till olika situationer, och som har olika praktiska funktioner. I nedanstående guide kan du få en överblick över några vanliga varianter för att lättare kunna välja ut den som är rätt för dig.

Aluminiumpersienner

Vita persienner i aluminium är den allra vanligaste varianten, och är också väldigt effektiva när det gäller att stänga ute ljus. Vissa tycker att de ser lite tråkiga ut, men faktum är att det nu för tiden finns aluminiumpersienner i en stor mängd färger att välja på.

Träpersienner & Bambupersienner

Persienner av trä, bland annat bambu, är populära för sitt utseende, som ofta anses vara lugnande och mysigt. De är inte lika bra på att stänga ute ljus som persienner av aluminium – särskilt de med tjocka lameller – och används därför mest i rum där det inte behöver kunna bli helt mörkt.

Mörkläggningspersienner

Mörkläggningspersienner av polyestertyg och aluminium är ett smidigt sätt att blockera ljus utifrån. Tyget dras ner över fönstret när du inte vill ha ljusinsläpp, och sedan dras gardinen ihop till en rulle när du vill ha in ljus igen. Det finns många företag som kan erbjuda mörkläggningspersienner som monteras på insidan av fönstret.

Elektriska persienner

Elektriska persienner är persienner som går att höja och sänka med en motor – antingen manuellt eller kopplat till en klocka eller till en ljussensor som känner av solljuset. Det är därmed ett praktiskt sätt att få jobbet gjort i bakgrunden medan du gör annat.

Mellanglas persienner

Persienner mellan glas, på insidan av fönstret, är en smidig metod med flera fördelar: de tar upp väldigt lite plats, och är alltså inte i vägen för blommor och annat du vill ställa vid fönstret; och de håller bättre och längre bakom glaset.

Frihängande persienner

Frihängande persienner är motsatsen till persienner mellan glas, och hänger alltså istället utanpå fönstret, inne i huset. De håller inte lika länge, men har den stora fördelen att de gå mycket lättare och snabbare att montera, reparera och byta ut.

Persienner till inglasad balkong

Inglasade balkonger kan lätt bli varma – nästan som växthus – och då är det rekommenderat att använda sig av persienner för att blockera solljus och värme. Dessa finns i flera utformningar, och utmärker sig av att de ofta måste tillverkas eller anpassas till måtten på din balkong.

Hur man kan montera persienner?

För den som inte har erfarenhet av att sätta upp persienner kan det vara knepigt. Här hittar du därför instruktioner för hur det går till att montera persienner – både frihängande utanpå fönstret och sådana som hänger på insidan av fönstret.

Sätta upp frihängande persienner

 1. Ta på dig tunna handskar för att undvika att du skär dig.
 2. Mät upp och markera var beslagen ska sitta.
 3. Borra hål till beslagen och skruva fast dem.
 4. Lyft upp persiennerna och stäng beslagen om dem.
 5. Skruva fast stånghållaren och vridstången.
 6. Sätt på lintofsen och linlåset.

Persienner på insidan av fönstret

 1. Mät upp och markera var beslagen och snörledaren ska sitta – var noga, så att du inte råkar skada fönstret.
 2. Borra hål till beslagen och snörledaren, och montera upp dem.
 3. Trä genom persiennlinan.
 4. Lyft upp persiennerna och stäng beslagen om dem.
 5. Skruva fast stånghållaren och vridstången.
 6. Sätt på lintofsen och linlåset.

Reservdelar till persienner

Har dina persienner gått sönder, eller vill du bara förbereda dig med tillbehör och reservdelar till persienner i förväg? Det finns många sådana att köpa på webbutiker för att ersätta dina befintliga, till exempel linlås och stegband till persienner, och det bästa är oftast att utgå från prisjämförelsesidor och att välja etablerade butiker med bra omdömen.

Persienntillbehör från byggvarushus

Det finns många företag som erbjuder ett brett utbud av persienner och tillbehör. Dessa stora byggvaruhus erbjuder allt du behöver för att uppdatera dina gardiner och persienner i olika prisklasser. Du kan hitta produkter för olika behov och stilar samt tillbehör som linlås, clips, persiennsnöre och hållare.

Hornbach har ett stort sortiment persienner i olika färger och material. De har också olika tillbehör som persiennstång, linlås och persiennlinor.

Hornbach.se

K-Rauta, ett av de större byggvaruhusen på marknaden, har ett brett utbud av solskydd inomhus , t.ex. aluminiumpersienner, träpersienner och tillbehör till dem.

K-Rauta.se

Bauhaus är också ett bra alternativ för att hitta allt du behöver för persienner. De har ett stort sortiment av olika stilar och modeller från många välkända varumärken.

Bauhaus.se

Rengöra persienner – Steg för steg

Persienner på insidan av fönstret behöver inte rengöras lika ofta som frihängande persienner, men det rekommenderas ändå att du med viss regelbundenhet ser till att de är rena och fina. Så här gör du:

1. Damma persienner

När dina persienner har blivit dammiga är det oftast mycket enkelt att åtgärda saken med hjälp av till exempel en dammduk, en mikrofiberduk, en dammvippa, eller munstycket på dammsugaren – något mer avancerat verktyg än så behövs inte. Har de inte några fläckar eller annat så är du klar efter detta.

2. Tvätta persienner

Det bästa och enklaste vid persienner av aluminium är att tvätta dem med en trasa och en blandning på vatten och såpa – men har du inte tillgång till såpa så kan du ersätta det med diskmedel. Om dina persienner är gjorda av trä rekommenderas det att bara lätt fukta en trasa och gnugga bort fläcken.

3. Torka persienner

Efter att du har tvättat dina persienner ska du torka av dem igen – något som du helt enkelt gör med hjälp av en torr trasa eller med en bomullshandske. Slarva absolut inte med det här momentet, då persiennen kan börja rosta om du lämnar den fuktig.

4. Håll rena persienner

För att behålla persiennerna rena behöver du regelbundet se efter dem – gör det till en vana att damma av dem när du ändå håller på med städningen hemma. Det finns ingen mirakellösning som gör att de bara håller sig rena på egen hand, men persienner på insidan av fönstret behöver inte dammas av lika ofta.