Solsegel för uteplats

Hem > Solsegel

Undrar du vad ett solsegel är? Det har trots namnet inget med de segeldukar att göra som används på segelbåtar, utan handlar om en duk som spänns fast mellan stolpar och byggnader, som ger dig en skön skugga och skydd från solen på din uteplats under sommaren, och gör att det känns mer som ett rum. Samtidigt innebär den en öppen och luftig känsla då den enbart är ett ”tak”, och utgör ett mysigt ställe att spendera lediga sommardagar på. ScanCord, en expert på skyddsnät och lekplatsutrustning, erbjuder många produkter av solsegel i olika former och storlekar. Deras specialitet är måttbeställda solsegel och från dem kan du beställa ett solsegel som passar dina behov. Detta är perfekt för stora utomhusområden som lekplatser och restaurangterrasser. För lekplatsen erbjuder ScanCord även en sandlåda med segeltak.

Solsegel i olika miljöer

Solsegel används inte bara på uteplatser i hemmet, även om det kanske är i det sammanhanget som de flesta har erfarenhet av dem. Exempelvis är solsegel också användbart i miljöer som förskolor och lekplatser, på uteserveringar och som skydd för bilen.

Solskydd för privata hem

Ett solsegel på altan, balkong eller i trädgården gör det mysigt och trevligt att vistas ute på sommaren, även när det är som varmast och solen skiner som mest. Det är också vanligt att spänna ett solsegel över spabadet utomhus, där det utöver att förhöja badupplevelsen genom att blockera direkt solljus också kan förhindra att löv och annat faller i badet.

Solsegel för lekplatser

Barn har ofta näst intill oändligt med energi, och springer gärna omkring på lekplatsen eller vid förskolan, något som kan bli ett problem vid höga temperaturer och starkt solsken på sommaren. Därför är det inte ovanligt att spänna upp ett solsegel som ger möjlighet att leka ute utan att löpa någon risk för värmeslag eller uttorkning helt i onödan. Det finns många företag som erbjuder solsegel över lekplatsen, ett av dessa företag är leksplatsföretaget Cado.

Solsegel för utegym

Solsegel kan också vara idealisk för utegym, som byggs och utrustas av företag som Unisport, som är experter på sportutrustning. Segeltak ger ett perfekt sol- och regnskydd när du tränar. Om du planerar att bygga ett utomhusgym är det en bra idé att konsultera en expert på området – kan du bygga utegym med Unisport! Då får du inte bara hjälp med installationen utan med hela processen från planering till slutbehandling.

Segeltak till uteserveringen

God mat är ju som bekant ännu godare i gott sällskap utomhus, och därför är det inte ovanligt att restauranger och caféer använder sig av solsegel när det börjar bli varmt på sommaren, så att deras gäster kan få fika eller äta lunch utomhus utan att utsättas för direkt solsken. Hos ScanCord, som har stor expertis inom specialprojekt för parker och stadsmiljöer, hittar du specialanpassade solsegel som tillverkas måttbeställd. Tygerna är mycket slitstarka och håller i flera år, de är lämpliga för permanenta installationer och långvarig användning vilket är perfekt för uteserveringar. Som alternativ till parasoll är det populärt då det täcker en större yta.

Solsegel som carport

Vissa väljer att spänna upp ett solsegel över sin bil så att den kan agera carport och skydda bilen från sol och regn, löv och snö – och behöver ofta inte ens bygglov (men hör efter med din kommun innan du sätter upp ett permanent). Något som är särskilt viktigt här är att ge seglet rätt lutning för att undvika att vatten och snö samlas på segelduken.

Material för segeltak

Solsegel finns i flera olika material, däribland UV-skyddad polyester, PVC-belagd akryl och bomull. Skötselråden är generellt att placera dem med en viss lutning så att regn och snö rinner av, och att se till så att löv och annat inte ligger kvar uppe på duken. Om solseglet ändå blir smutsigt kan du använda milt tvättmedel och högtryckstvätt för att enkelt tvätta av det.

Former och storlekar

Solsegel finns i olika utformningar, oftast fyrkantigt eller trekantigt. Notera att om du märker att din segelduk inte är helt kvadratisk eller triangulär så är det inget att bekymra sig för – de designas på det viset för att mitten på duken ska spännas tillräckligt. Det finns standardstorlekar för dukarna, men det går också att beställa måttanpassade dukar.

Solsegel fyrkantigt

Ett solsegel som är fyrkantigt täcker in en stor yta, och passar bra när du har ett större område som du behöver ge skugga åt – något som bland annat är vanligt vid uteserveringar eller fester. Ett rektangulärt solsegel är en särskilt bra form för detta, men även solsegel som är kvadratiska ger gott om skugga åt dig på din uteplats.

Solsegel trekantigt

Ett trekantigt solsegel fyller två huvudsakliga funktioner: för det första är det utmärkt när du enbart behöver ge skugga i ett hörn och inte behöver mer yta än så. Den andra funktionen är du bara har en liten yta utomhus att använda dig av som du vill få skugga över, exempelvis på balkongen. För större ytor rekommenderas fyrkantiga dukar istället för en triangel solsegel.

Standard eller måttanpassade segeltak

Det finns några mått på solsegel som är vanligare än andra, även om storleken inte är standardiserad. Triangulära dukar brukar vara 300 cm eller 360 cm på varje sida, medan rektangulära ofta är 400 x 500 cm eller 350 x 400 cm. Kvadratiska är ofta 400 cm eller 360 cm på varje sida, men rektangulära dukar marknadsförs ibland ändå som kvadratiska. Du som önskar en större eller mindre duk kan också beställa en måttanpassad duk med exakt de dimensioner du behöver.

Olika typer av installationer

Det finns några olika metoder för att montera solsegel, exempelvis att spänna upp solsegel med stolpar eller att sätta upp solsegel mot väggen. Nedan kan du läsa mer om dessa:

Fristående system med stolpar

En av de vanligaste metoderna för att sätta upp solsegel är med stolpar som håller uppe duken fristående, och som därför fungerar bra när du behöver ha en duk ute i trädgården, på lekplatsen, eller över din uteservering. Du kan använda redan befintliga stolpar eller stolpar som inte är speciellt avsedda för att hålla upp ett solsegel, men det finns också särskilda stolpar till solsegel med krokar att fästa fast seglet i.

Fästa solsegel i väggen

Ett smart tillvägagångssätt är att fästa ditt solsegel i fasaden, för att därmed få minst två punkter på väggen som är riktigt stabila. Du utför detta genom att fästa två krokar i lämplig höjd i fasaden, och att sedan kroka fast duken på dessa. Den tredje hörnan på duken kan om du fäster duken mot ett hörn också sitta mot fasaden, men den fjärde – om du använder en fyrkantig solsegel – lär behöva en stolpe eller dylikt att fästas i.

Höj- och sänkbara solsegel

En bra metod för att sätta upp solsegel, framförallt sådana som du bara tänker ha framme under en kort tid, är höj- och sänkbara stolpar med teleskopfunktion. En fördel med dessa är att du inte behöver stå på stege eller liknande för att sätta upp och ner duken – istället fäster du det på lägre höjd och höjer sedan upp stolparna.

Vanliga frågor om solsegel

Du fäster dem i krokar i tre eller fyra punkter, beroende på dukens form. Du kan välja att helt använda stolpar med krokar, men det går också att använda husväggen till två eller tre av punkterna. Utöver redan befintliga stolpar kan du också köpa stolpar särskilt utformade till solsegel.

Du gör detta lättast med milt tvättmedel och högtryckstvätt. Tänk på att det inte alltid går att få bort all smuts, då den tränger in i duken, och att därför med viss regelbundenhet rengöra den. Detta är också viktigt för att förlänga dukens livslängd.

Vissa är det. Vattentätt solsegel är gjorda av akryl eller polyester och fungerar därmed bra som skydd mot både sol och regn. Solsegel av bomull kan eventuellt skydda dig från en lätt skur, men inte mer än så.