Paviljong

Hem > Paviljong

Undrar du vad en paviljong är? Det är en liten byggnad som står fristående i trädgården eller på uteplatsen och skyddar mot solen. Den allra vanligaste sorten är en paviljong i tyg, i form av ett tält med högt nog i tak att du kan stå upp i det, men det är långt ifrån den enda typen – det finns både stora och små paviljonger av olika material, som står permanent istället för bara över en sommar eller över en fest.

Olika modeller av paviljonger

Det finns många olika typer av paviljonger, och vilket som passar dig bäst beror bland annat på vad du har för budget, hur permanent du vill att den ska vara, och hur mycket utrymme du har till den på tomten.

Trä paviljong

En paviljong i trä är det näst mest populära efter paviljong i tyg. Träpaviljong liknar till viss del en pergola, men är generellt en ännu mer permanent byggnad och har ett mer bastant tak. De brukar byggas fristående i trädgården, och fungerar som ett utmärkt ställe att fika på. Lekplatsföretaget Cado har ett bra sortiment av paviljonger och väderskydd som är perfekta för parker och lekplatser i offentliga miljöer. Träpaviljonger är inte bara ett solskydd utan också ett effektivt väderskydd som skyddar mot vind och regn. Träpaviljongen är perfekt för publika parker.

Inglasad paviljong

Många paviljonger är väldigt öppna, men ett annat alternativ är en inglasad paviljong av stål och härdat glas, som utgör en bra balans: du har fortfarande utsikt åt alla håll och kan öppna upp med skjutdörrar, men får det mer privat och ett skydd mot regn och oljud. Ett alternativ för inglasad paviljong är inglasning av altan, då du kan vistas i rummet året runt. Kolla in de olika alternativen på Menta fönsters hemsida.

Rund lusthus paviljong

Runda (eller ofta egentligen åttkantiga) paviljonger ger ett klassiskt vackert intryck i stil med lusthus, och utgör en vacker uteplats att tillbringa en ledig sommardag på eller att umgås med sina gäster på. Det är också bra nära lekplatsen genom att ge skydd mot sol och regn, och är perfekt på allmänheten platser året runt. Har paviljongen isolering och uppvärmning blir den också i det närmaste idyllisk på vintern.

Tält paviljong

En paviljong behöver inte vara permanent, utan det finns även bra hopfällbara paviljonger av tyg. Ofta kallas dessa partytält, men självklart kan du även köpa något mer stabila fällbara paviljonger än så, som du kan ha uppe över hela sommaren. I tält paviljong kan du ordna olika typer av fester och vara skyddad från starkt solsken eller regn.

Paviljong året runt

Vissa paviljonger, som de av tyg, fungerar enbart bra att använda under de varma årstiderna, men det finns också paviljonger som är isolerade och uppvärmda med radiator, värmelampa eller infravärme, som fungerar lika bra på hösten, vintern och början av våren som på sommaren.

Paviljong med värmelampa

En värmelampa är perfekt för att kunna tillbringa tid i din paviljong även när det börjar bli kallt ute, och möjliggör även mysiga stunder på uteplatsen på hösten och våren – och om du klär dig rätt får du även en paviljong som tål vintern och året runt. Har du även isolering kan du ha det riktigt mysig i din paviljong vintertid.

Paviljong med myggnät

En av få nackdelar med att sitta ute i paviljongen på sommaren är att du lätt kan få myggbett. Det finns dock passande myggnät till paviljonger, som du hänger från taket längs alla sidor i form av gardiner som du kan dra för och dra tillbaka. När du ska in och ut ur paviljongen. På detta vis skapar du även mer rumskänsla, med nät som ”väggar”.

Paviljong för lekplats

Paviljonger gjorda av trä är även vanliga inslag på lekplatser, i parker och på förskolan, där de ofta inkluderar sittbänkar. De utgör bra platser för barn att leka på även när det är blåsigt eller stark sol ute, som en plats där de kan ta skydd från vädret. Vissa paviljonger med väggar används också som förråd för uteleksaker på förskolor.

Paviljong som grillhus

En vattentät paviljong är idealisk som grillhus: det skyddar från dåligt väder, samtidigt som den låter rök och avdunstning från grillen komma ut genom toppen på paviljongen, och som därmed låter dig grilla utomhus även under regn. Den är därför användbar vid tillställningar under sommaren, som till exempel vid student, födelsedag, bröllop, konfirmation, och så vidare – men också på helt vanliga sommarkvällar när du är sugen på grillat till kvällsmat. Cado.se, specialisten på lekplatser och utemiljöer, har ett urval av många grillhus av hög kvalitet som passar perfekt för alla utomhusområden.

Vanliga frågor om paviljong

Det beror på vad det är för typ. En fungerande paviljong i vintertid behöver någon form av uppvärmning för att det inte ska vara för kallt för att sitta under den. Vissa tygpaviljonger går att förvara ute om du plockar ner duken, men håller bättre om du monterar ner.

En paviljong som står monterad permanent med tak uppe kräver bygglov. Andra paviljonger som exempelvis har tak och väggar av tyg räknas generellt inte som permanenta även om ramen står kvar, och kräver då inte bygglov. Är du ändå osäker är det bäst att du kontaktar din kommun.